معرفی کامپیوتر کوچک
در این بخش به بررسی موضوعات زیر میپردازیم:
کامپیوتر کوچک چیست؟
کامپیوتر کوچک، همان کامپیوترهای شخصی با کاربردهایشان هستند اما با این تفاوت که در اندازهای کوچکتر، قیمتی ارزانتر و دارای پردازشی قدرتمندتر نسبت به کامپیوترهای بزرگ یا پی سیها هستند. کامپیوترهای کوچک برای انجام امور اداری، محاسبات علمی و همچنین مهندسی، حسابداری، پردازش تراکنشهای تجاری، ران کردن نرم افزارهای مختلف، مدیریت فایلها، CRM، مدیریت پایگاه داده و... استفاده میشوند.
کاربردهای کامپیوترهای کوچک
کامپیوترهای کوچک، برای ادارات، سازمانهای دولتی، شرکتهای خصوصی، هتل، بیمارستان، داروخانه، آزمایشگاه، آژانسهای هواپیمایی، پمپ بنزین، رستوران و ... کاربرد دارند.
کامپیوتر کوچک و هفت اشتباه عمده و رایج در انتخاب و خرید آن
1-کامپیوتر کوچک دارای فن (فن دار) نخریم!
هماکنون انواع کامپیوتر کوچک بدون فن و یا فن لس وجود دارند که میتوان آنها را در تمامی محیطهای حتی آلوده به انواع گرد و خاک استفاده و یا حتی 24 ساعته 7 روز هفته روشن گذاشت!
وجود فن در کامپیوتر کوچک باعث میشود، غبار موجود در فضا، فن را از کار انداخته و درنتیجه سوختگی قطعه مربوطه مانند پاور یا پردازشگر و یا کارت گرافیک در کامپیوتر کوچک موجب شود. متأسفانه اکثر محیطهای موجود، استاندارد نیستند و گردوغبار موجود در محیط موجب میشود، عمر مفید دستگاه کاهش یابد، به همین دلیل بدون فن بودن کامپیوتر کوچک اهمیتی مضاعف مییابد.
2-کامپیوتر کوچک را از شرکتهای مرجع خریداری کنیم!
اگر قصد خرید کامپیوتر کوچک دارید سعی کنید از شرکتهایی که دارای واردات قانونی میباشند، خرید کنید. به دفعات دیده شده، کالاهای خریداری شده، هنگام حمل از محل فروشنده به محل خریدار توسط نیروی انتظامی به ظن قاچاق کالا، متوقف و برگه سبز گمرکی مطالبه شده است، که به علت عدم ارائه برگه سبز (فاکتور جزء اسناد قابل قبول نیست!) کالا ضبط و صاحب کالا به پرداخت معادل ریالی قیمت کالا محکوم شده است.
از آنجا که فروشندگان در اقلام موارد کل وجه را از خریدار دریافت کردهاند و خریدار نیز به داشتن کارت بازرگانی فروشنده بیتوجهی کرده، عملاً خریدار مال باخته و مجرم شناخته میشود و فروشنده از قبول هرگونه مسئولیت مالی یا معنوی خودداری مینماید.
3- کالای کامپیوتری دست دوم نخریم!
هارد اولین قطعه، فن دومین و پاور سومین قطعاتی هستند که خیلی سریع مستهلک و مینی کامپیوتر را به شدت آسیبپذیر میکنند. شاید به همین خاطر است که، شرکتهای گارانتی کننده سرشناس از گارانتی این قطعات بیش از یک سال پرهیز مینمایند! شرکتهایی که برای سایر قطعات مانند حافظه و یا پردازشگر گارانتیهای مادام العمر میدهند. متأسفانه، اکنون شاهد، استفاده فراوانی از کیسهای دست دوم هستیم. کاربران این کیسها بیتوجه به امکان بالای خرابی و عدم گارانتی این کیسها فقط ارزان بودن، آنها را دلیل انتخاب خود میدانند.
در خوشبینانهترین حالت اگر خرابی رخ ندهد، پاورهای 300 تا 500 واتی این کیسها هزینهای بالغ بر 360 هزار تومان سالیانه مصرف برق در بر دارند که در یک پیشبینی 5 ساله معادل 1،800،000 تومان، هزینه مصرفی. اگر قیمت خرید اولیه را بهعلاوه هزینه برقی مصرفی بهعلاوه نیازمندی آنها به ارتقاء سختافزاری و هزینههای نگهداری نرمافزاری آنها نماییم، بهراحتی متوجه اشتباه سوم خود میشویم. به طور مثال، نباید یک ماشین 4 سیلندر با مصرف 6 لیتر را با یک ماشین با مصرف 10 برابری! بنزین یکی دانست.
4- برای تشخیص قدرت پردازشگرها فقط به نام پردازنده ها اکتفا نکنیم!
گاهی دیده میشود که کاربران کامپیوتر کوچک فقط به خاطر اسم یک پردازنده اقدام به خرید یا عدم خرید کامپیوتر کوچک میکنند درحالیکه در مورد قدرت آن تصوری نادرست دارند.
برای مثال ممکن است یک کامپیوتر کوچک با پردازنده اینتل core i3 نسل 6 از پردازنده اینتل از مدل Core i5 نسل 4 قویتر باشد. و یا نسل جدید پردازندههای سری J و یا سازنده AMD از بسیاری از پردازندههای سری Core i قدرتمندتر باشند. بهتر است از سایت مرجع https://www.cpubenchmark.net قبل از تهیه کامپیوتر کوچک موردنظر خود، استعلام بگیرید.
5- برای کاربری های گرافیکی یا گیم باید کامپیوتر کوچک دارای کارت گرافیک بخریم!
با توجه به این که اکثر بازیها و نرمافزارهای گرافیکی نیازمند گرافیک قوی هستند، حتماً باید از مینی کامپیوترهایی که کارتهای گرافیکی مجزا را پشتیبانی میکنند استفاده کنیم و به این نکته دقت کنیم که گرافیکهای آنبورد (Onboard) اصلاً نمیتوانند جایگزین کارتهای گرافیکی باشند.
بهتازگی شرکتهای معتبر Dell و HP مینی کامپیوترهایی با قابلیت پشتیبانی از کارتهای گرافیکی PCIe روانه بازار کردهاند که توانایی اجرای بازیهای سطوح پایین و متوسط را دارند.
6- از مراکز معتبر کامپیوتر کوچک خود را تهیه کنید! به کامپیوتر های کوچک مشابه با قیمت ارزان تر مشکوک باشید!
همیشه در هر بازاری عدهای وجود دارند که خدمات یا محصولات مشابه را با قیمتی ارزانتر یا گاهی بسیار ارزانتر میفروشند. پیشنهاد میشود همیشه در هر بازاری خرید خود را از مبادی قانونی معتبر انجام داده تا از مزایای بسیار آن نظیر گارانتی واقعی، امکان شکایت در صورت بروز اختلاف با فروشنده و مهمتر از همه اطمینان از اصل بودن دستگاه تان بهرهمند شوید. موارد زیر معمولاً در بازار علت ارزانتر بودن مدلهای مشابه هستند:
قاچاق بودن دستگاه: در صورت توقیف توسط پلیس، کالای خریداری شده ضبط شده و خریدار به جرم مالخری جریمه و دارای سوءسابقه خواهد شد.
استوک بودن دستگاه: امکان فروش دستگاه استوک تمیز بهجای دستگاه آکبند در بازار وجود دارد. ممکن است دستگاهی 2 سال از عمر مفید خود را گذرانده باشد اما ظاهر بسیار تمیز و در حد نو داشته باشد که برخی کلاهبرداران این دستگاهها را بهجای دستگاه آکبند به مشتریان میفروشند. متأسفانه برخی از فروشندگان کالای دست دوم را بجای کالای نو ارائه میدهند!
عدم اعتبار شرکت و گارانتی آن: امروزه خدمات گاهی حتی از خود محصولات دارای اهمیت بالاتری هستند پس اگر شرکتی که پشتیبانی و خدمات مناسبی ندارد،مینی کامپیوتری با قیمتی پایینتر بفروشد جای تعجب نیست!
استفاده از قطعات بیکیفیت: ممکن است یک کامپیوتر کوچک با مشخصات کاملاً مشابه از دو شرکت معتبر با دو قیمت متفاوت ببینید، در این شرایط علاوه بر موارد قبل لازم است به مارک و کیفیت قطعات جانبی مانند رم و هارد روی دستگاه دقت داشته باشید. رم و هارد باکیفیت شما را از هزینههای مجدد تعمیر یا تعویض تا مدت زمان بیشتری بینیاز میکنند.
7- به پشتیبانی و توان فنی پرسنل شرکت فروشنده بی توجهی نکنیم!
امروزه مشتریان حرفهای سراغ شرکتهایی میروند که دارای ارزشهای بیشتری باشند یکی از این ارزشها توانایی مشاوره و پشتیبانی شرکت مربوطه میباشد. یک فروشنده خوب و باتجربه میباید در ابتدا از بین تمامی انواع کامپیوتر کوچک، باتوجه به کاربری، بهترین کامپیوتر کوچک را در عین داشتن قیمت مناسب، جهت پیشنهاد به مشتری در نظر بگیرد. نه صرفاً ارزانترین! همچنین یک واحد پشتیبانی بهروز و دقیق میتواند دغدغه مشتریان را در زمینههای فنی به کلی برطرف کند.
به هر حال به قول معروف، وقتی میتوان برای یک مسافرت زیبا، از یک ماشینسواری لوکس و راحت بهره برد، پیشنهاد استفاده از یک تریلر 18 چرخ به مشتری عین بیانصافی است!
نرمافزارهای بسیاری برای استفاده از تمامی قابلیتهای کامپیوترهای کوچک وجود دارد که نیازهای شگرفی از مشتری را پاسخگوست، پیشنهاد، نصب و پیکربندی و البته آموزش آنها امری است تخصصی که شرکت ارائه دهنده مینی کامپیوتر حتماً میباید آن را، از وظایف اصلی خود بداند.
در برخی دستگاههای پیچیدهتر مانند زیروکلاینت به علت تخصصی نبودن ارائه کالا و خدمات، عملاً مشتری بین فروشنده و نصب کننده سرگردان و متحیر میماند!
«نویسنده: مهندس آرمان نیک- متخصص و مدیر مورد تایید مایکروسافت و عضو هیئت علمی دانشگاه ITاN»